Ma Tekla napja van.

> BME Nyelvvizsgák

Nyelvvizsgák bonyolítása

Iskolánk a BME általános nyelvvizsgáit bonyolítja angol, német (alap-, közép- és felsőfok), francia, olasz és spanyol nyelvekből (alap- és középfok).

A nyelvvizsgárakkal kapcsolatos követelményekről teljes körű információt itt olvashat!

Nyelvvizsgák szintjei:

B1 – hagyományos alapfoknak megfelelő
B2 – hagyományos középfoknak megfelelő
C1 – hagyományos felsőfoknak megfelelő

 

A BME Nyelvvizsgáról általában

A BME Nyelvvizsgaközpontja 2000 júliusától akkreditált nyelvvizsgaközpont, melyben évi hat vizsgaalkalommal lehet B1 (alapfok), B2 (középfok) és C1 (felsőfok) szinten államilag elismert, általános, kétnyelvű vizsgát tenni angol, francia, holland, német, olasz, orosz és spanyol nyelvből.

2002-ben megtörtént a műszaki kommunikációs szaknyelvi vizsgák akkreditációja is. Műszaki szaknyelvi vizsgákat 2003-ban szervezünk először. Kidolgoztuk a szaknyelvi kommunikációs vizsgarendszerünk gazdasági szaknyelvi ágazatát is, mellyel 2005. januárjától bővítettük a BME nyelvvizsga-kínálatot.
Intézetünkben nemzetközi nyelvvizsgák, Goethe nyelvvizsgák (ZD, ZMP és ZDfBa) valamint az Állami Puskin Orosz Nyelvi Intézet nyelvvizsgaletételére is van lehetőség.

Mottónk: „Azt szeretnénk megtudni, hogy a vizsgázó mit tud, és nem azt, hogy mit nem tud.” Ez az a gondolat, melyet a nyelvvizsgáztatás minden területén, a vizsgafeladatok összeállításától az értékelésig szem előtt tartunk.

Vizsgázóink felkészülését különböző kiadványokkal igyekszünk segíteni. A Vizsgaközpont Koordinációs Irodájában minden nyelvhez minden szinten vásárolhatók mintafeladatsorok, amelyek a szóbeli vizsgán előforduló témakörök felsorolását, illetve egy teljes szóbeli és írásbeli vizsga anyagát tartalmazzák, az utóbbit a megoldó kulccsal együtt. Az írásbeli vizsgára való felkészüléshez kívánnak segítséget nyújtani a már megjelent német középfokú, angol alap- és középfokú valamint a francia középfokú gyakorlókönyvek. A közeljövőben folyamatosan jelennek meg a többi nyelvhez és szinthez az írásbeli és szóbeli vizsgákra felkészítő kiadványok.

Mindezek eredményeképpen vizsgáinkon a sikerességi mutató 52-57 % körül van.
Fontos célunk, hogy vizsgáink ne csak a fővárosban, hanem országszerte elérhetőek legyenek a nyelvvizsgázók számára. Ezért nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy egyre több együttműködő partnerünk legyen az ország különböző kis- és nagyvárosaiban. Ennek eredményeként 2012-ben már 36 vizsgahelyünkön lehet BME nyelvvizsgát tenni.

Örömünkre szolgál, hogy a szakma és a vizsgázók körében vizsgáink népszerűsége nőttön-nő. Így 2011-ben a BME nyelvvizsgára jelentkezők száma meghaladta a 14 ezret. Mindez komoly motiváció ahhoz, hogy munkánkat továbbra is magas színvonalon, kellő szakmai igényességgel és vizsgázóbarát filozófiával végezzük.

Nyelvtanár-kollégáink számára két akkreditált pedagógus-továbbképzést szervezünk. Az egyik a vizsgafelkészítő tanártréning, ahol a résztvevők – hogy a későbbiekben még hatékonyabban készíthessék fel diákjaikat a BME nyelvvizsgákra – a vizsga rendszerével, tartalmával, követelményeivel, illetve a különféle vizsgafeladatok készítésével ismerkedhetnek meg. A másik azoknak szól, akik a standardizált nyelvtudásmérés kritériumait, a vizsgáztatás és az értékelés módszerét, szempontjait szeretnék megismerni, ill. vizsgáztatóként a vizsgák folyamatában is aktívan részt szeretnének venni.

 
2010 Minden jog fenntartva! - Mátrix Szakképző Iskola - 4400 Nyíregyháza, Széchenyi utca 1.